Gando pacendo nas Brañas de Laíño
"Coa herba das brañas alimentábanse os bois cebóns de Laíño que
tiveron sona de proporcionar as mellores carnes do país. Inglaterra primeiro,
e despois Madrid, foron os principais mercados ós que se destinaban.
Escribe sobre eles a fins do século XVIII Pedro Antonio Sánchez,
cóengo e catedrático compostelano. Figuran no Diccionario geográfico y
estadístico de España y Portugal (1826 – 1829) de Sebastián Miñano que
fala dos moi excelentes pastos dos Laíños cos que se engordan “os mellores
bois de Galicia”, no gran Diccionario geográfico universal…, por una
sociedad de literatos (1831), en Murguía, en Rof Carballo e mesmo na
obra do autor francés Pierre Aristide Adolphe Lefour (1881), experto
acreditado en temas agrícolas e gandeiros. Debían de ser pachorrentas dabondo
as xugadas, a turrar polos arados vesadoiros nestas terras de lentor,
porque Antonio de la Iglesia (1886) deixou recolleita a expresión Con
máis calma que un boi de Laíño. Acomerábanse tamén co pasto dos herbais
as nosas vacas, que non están nos libros pero si na memoria de todos,
porque Dodro foi terra delas e de leiteiras andaregas que percorrían cada
día os vieiros da Terra de Iria para achegarlles ós de Padrón, ós frades de Herbón,
a Valga e a Cesures o leite morno das canadas da mañá en latas,
bidóns e calderetas. Xa antes da guerra, levábase en camións a Vilagarcía
e a Compostela, onde se vendía na Praza de Cervantes. A “Cooperativa
Laeiteira de Laíño” (A Unión) púñase como exemplo de cooperativismo
agrario nas revistas españolas especializadas da época; así, na “Actualidad
Veterinaria” (1923), dirixida por Gordón Odás, ministro da República.
Arredor desa arela comunal trenzou Anxo Angueira a tea da Pensa Nao."
De Manuel Lorenzo Baleirón. Toponimia de Dodro e Laíño. Os nomes na auga.
Ningún comentario:
Publicar un comentario